This website uses cookies. Click here for more information.

Het datingbureau voor singles in Brabant

 

Wij vinden een match voor jou!

 
De krappe markt van hoogopgeleide single mannen

De krappe markt van hoogopgeleide single mannen

Wanneer ik een (hoog opgeleide) dame van 50 plus inschrijf, geef ik van tevoren aan dat ze geduld moet hebben en de kans is groot dat ze lang op een voorstel moet wachten. Heeft ze dit niet, dan begin ik er gewoonweg niet aan. Ik weiger zelfs soms, gewoonweg omdat ik deze groep ook heel vaak niet kan helpen! De leuke (hoger opgeleide) 50 plus man ligt niet voor het oprapen en dit probleem blijft. Het probleem ligt nu niet alleen bij de 50 plussers maar zet zich ook voort onder de jongere. Steeds meer vrouwen zijn hoger opgeleid, mannen juist minder. Bijna 43 procent van de Nederlandse vrouwen onder de 30, heeft een HBO- of WO-opleiding. Bij hun mannelijke leeftijdgenoten is dat 38 procent. Het gat wordt groter en niet alleen in Nederland maar ook in de rest van de wereld En dat is een probleem althans, op liefdesgebied.

 

"Hoe kan jij nou single zijn?”

 

Het verschil in opleiding is belangrijk. De meeste mensen willen toch een partner aan wie ze gewaagd zijn, met wie ze kunnen sparren.  Interessante mannen komen de singles dames nog nauwelijks tegen. De alleenstaande dames hebben gestudeerd, hebben een goede baan, ze hebben een rijk sociaal leven, zien er goed uit. Niemand die begrijpt waarom uitgerekend zij nog altijd alleen zijn! 

 

Maar helaas is hier de keiharde realiteit, de vijver is te klein. Je wilt dat de man financieel onafhankelijk is en wil niet altijd de leiding hoeven te nemen. De hoger opgeleide vrouw zoekt een man waar ze tegenaan aan kan leunen maar ze wil zeker niet in de schaduw staan! Ze zoekt nu eenmaal graag een partner van hetzelfde niveau. Het is prima als je een succesvol en sociaal leven hebt en (nog) single bent. Maar wil je aan de vent, dan zul je als vrouw toch echt compromissen moeten sluiten. Wees realistisch.

 

Waarom willen vrouwen mannen met hetzelfde niveau?

 

Het klikt gewoonweg beter met mensen van hetzelfde niveau. Het is nu eenmaal zo. Vrouwen willen een man met minstens dezelfde opleidingsachtergrond en het liefst een hoge maatschappelijke positie. Het zijn de hooggeschoolde vrouwen en de laaggeschoolde mannen die economisch het minst aantrekkelijk zijn en die het langst alleen blijven. Interessant is dat jonge vrouwen, twintigers, gemakkelijker kiezen voor een lager opgeleide man, net als vrouwen na een echtscheiding. Mannen hebben altijd aan downdaten gedaan. We vinden het dus nog altijd normaler dat een man samen is met een lager geschoolde vrouw dan omgekeerd.

 

Wat vinden de single heren van hoogopgeleide vrouwen?

 

Er is een groep mannen die het moeilijk heeft met een vrouw die economisch sterker is. Die mannen ervaren het als vernederend en voelen zich minder veilig in zo’n relatie. Ze hebben de regie niet in handen, de vrouw heeft de controle. Daar moet je als man een sterk zelfbeeld voor hebben. Zulke vrouwen eisen bijna dat een man nog sterker staat en mannen hebben geen zin in een concurrentiestrijd.
Of een man een jongere vrouw wil of niet, hangt af van de kinderwens. Als veertigers nog kinderen willen, zoeken ze een jongere vrouw van in de dertig. Anders maakt leeftijd hen niet uit. Uiterlijk is wel belangrijk. Dat vrouwen op eigen benen staan, is een voordeel, want door hun financiële onafhankelijkheid, weten de heren zeker dat deze vrouwen niet uit zijn op hun geld!

De hoger opgeleide man

 

De vraag naar hooggeschoolde mannen is het hoogst, die naar oudere vrouwen het laagst. Omdat veel mannelijke veertigers en vijftigers op zoek gaan naar een jongere vrouw, zouden vrouwen boven de vijftig het moeten stellen met zestigers. Maar daar voelen zij zich vaak te fit voor.

 

De hoogopgeleide single man zit in een comfortabele positie. Het aanbod is immers groot! De meeste mannen vallen op jonge (strakke) vrouwen. Als in deze vijver niks valt te halen, DAN PAS, zoeken de meeste mannen in de vrouwelijke vijver van gelijke of iets jongere leeftijd. Veeleisende, hoog geëmancipeerde en zeer ambitieuze vrouwen, hebben vaak een afschrikkend effect bij veel mannen. De meeste mannen willen namelijk dat de vrouw een beetje opkijkt tegen hen i.p.v. andersom. Daarom is downdaten vooral populair onder mannen 

 

De oplossing?

 

Sorry maar die heb ik niet. Ik heb wel een aantal tips. Ga één treetje lager. Een academicus met een HBO-er combineert prima. Een pas gescheiden hoog opgeleide man is ook prima. Maar die laatste optie is ook niet alles. Die kiezen vaak weer voor een jonger exemplaar. Alhoewel ik merk dat vrouwen nu ook steeds vaker een jonger exemplaar willen!

 

Probeer niet te ambitieus en geëmancipeerd over te komen, dit schrikt de meeste mannen af. Geef mannen een eerlijke kans en haak niet af op een piepklein detail. Voor een goed gesprek kun je ook – of soms zelfs beter – terecht bij een vriendin en heb je geen man nodig. De single heren zoeken bij voorkeur een vrouw met een wat verzorgend karakter. Geef tijdens het daten signalen of hints dat je het leuk vindt om te zorgen. Bijvoorbeeld dat je gek bent op familie, kinderen en het leuk vindt om te koken enz. De meeste mannen stellen dit erg op prijs.

 

De kans op een echtscheiding is groter wanneer partners te veel verschillen in opleidingsniveau, onderzocht het CBS. Conclusie: Extremen gaan niet samen. Je hebt iets "gemeenschappelijks” nodig. Denk aan interesse in muziek, kunst of reizen. Andere eigenschappen kunnen het lagere opleidingsniveau prima compenseren. Als je een lieve, zorgzame man hebt, die goed voor de kinderen zorgt, wat maakt opleiding dan nog uit? Zet je alleen een vinkje bij iemand die hoger opgeleid is of hoog in de maatschappelijk ladder zit? De keuze is aan jou!