Ik hou van mij

De 5 noodzaken van zelfliefde
Ik geef je 5 Redenen waarom een gebrek aan zelfliefde de allergrootste sta-in-de-weg is tussen jou en je toekomstige geliefde. En waarom zelfliefde zo ontzettend essentieel is voor het vinden van een relatie.  

1. Je relatie is je spiegelbeeld
Als jij niet van jezelf houdt, hoe kun je dan van anderen verwachten dat zij dat wel doen?

Dit is typisch zo’n betekenisvol zinnetje dat je vast al wel eens ergens eerder hebt gehoord. En het is zó waar. Alle relaties die je ooit zult aangaan zijn een spiegel van jezelf. Als jij dus niet zo gelukkig met jezelf bent als je zou willen, maak je het anderen ook heel lastig om jou lief te hebben. 

2. Misery loves compagny
Mensen zijn relatiedieren. We kunnen niet anders dan ons verbinden. Dus ook als je zelf niet lekker in je vel zit, kun je prima een relatie aangaan met iemand anders. De kans is groot dat zo’n relatie emotioneel gehandicapt zal zijn. De zelfafwijzing in jou oefent een onweerstaanbare aantrekkingskracht uit op de zelfafwijzing van de ongelukkige met wie je de relatie aangaat. Heb jij bijvoorbeeld een aan-uit-relatie met iemand die niks dan complexe persoonlijke issues met zich mee brengt? Breek jij je het hoofd over waarom die altijd zo hard voor zichzelf is? Waarom willen ze jouw liefde niet gewoon accepteren en moet het allemaal zo moeilijk moeilijk moeilijk?

Het antwoord op die vragen ligt waarschijnlijk niet bij hen, maar vind je in jouzelf. Vertel me wat voor relatie je hebt en ik kan je precies vertellen hoe jij in het leven staat. 

3. Zelfafwijzing maakt needy
Als jij niet met heel je hart van jezelf houdt, is het nog veel moeilijker om van iemand anders te houden. Misschien vind je dit verwarrend. Je kan toch altijd hartstochtelijk verliefd worden op iemand, hoe je je ook voelt? Misschien ben je nu op dit moment wel verliefd op iemand. 

Dat komt doordat verliefdheid en liefde twee verschillende dingen zijn. Verliefdheid is niks dan een projectie. Het is een glimp van de schoonheid die je zelf bent. Mooi he. Jij. Maar je fopt jezelf dus door te denken dat het die ander is.

Ik geloof dat je met heel je hart verliefd kunt zijn als je echt niet blij bent met jezelf. Maar ook al ben je nog zo verliefd, jouw liefde heeft geen enkel fundament. Vraag jezelf af: hou je nog net zoveel van hen als zij jou afwijzen? Als zij niks met jou te maken willen hebben? Als ze je aan het lijntje houden en maar een beetje met je spelen? 

Of blijkt dat ‘houden van’ dan uiteindelijk toch behoeftigheid te zijn? Dat herken je aan bijvoorbeeld het angstige gevoel: ‘Zij móeten mijn liefde beantwoorden, op dezelfde manier zoals ik die voor hen voel.’  Herkenbaar misschien? Dat is geen liefde. Dat is behoeftigheid. 

4. Hun interesse wordt gewantrouwd
Als iemand diens hart voor jou opent, zul je het niet herkennen als je geen hoge pet van jezelf op hebt. Het zal simpelweg van je afketsen. Een oprecht ‘ik denk dat ik je leuk vind’ wordt begroet met wantrouwen. Hun liefde zal geen vat op je hebben omdat je niet kan geloven dat iemand oprecht geïnteresseerd in jou kan zijn, puur en alleen om wie jij bent, en dat je voor hen niemand anders hoeft te zijn dan jezelf.

5. De liefde waardig
Als jij met heel je hart van jezelf houdt, kan iedereen precies zien hoe je zoiets doet. Je geeft het goede voorbeeld. Iedereen kan duidelijk aan jou zien en vooral voelen dat jouw liefde oprecht, authentiek en onvoorwaardelijk is. En dat geldt ook voor de liefde die je aan hen schenkt. Er is in de hele wereld geen beter recept voor succesvolle relaties dan dat. 

Hou van jezelf. Met iedere vezel en iedere cel. Hou zo ongelooflijk veel van jezelf dat iedereen kan zien: die is de liefde waardig. 

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart