This website uses cookies. Click here for more information.

Het datingbureau voor singles in Brabant

 

Wij vinden een match voor jou!

 
De rebound relatie

De rebound relatie

Wat is een rebound relatie?

Een 'rebound' relatie is een relatie die je aangaat om een andere, belangrijke relatie/liefde in je leven te vergeten. Het is dus een liefde die iemand (meestal op vrij korte termijn) aangaat met een ander om je eigen recentelijke relatie te verwerken.. Met andere woorden: "Je gebruikt iemand anders om je eigen oude liefde te verwerken”. Een soort troostrelatie. Een rebound relatie is (g)een goed medicijn om je ex te vergeten of wordt aangegaan om je ex jaloers te maken en om hem/haar te laten zien dat jij goed in de markt ligt. Dit zijn geen oprechte redenen om een relatie met iemand aan te gaan, maar vaak is het voor jezelf ook niet 100% duidelijk of het een rebound relatie is of een volwaardige relatie. Als je met je nieuwe relatie veel over je ex praat, zal het voor hem of haar duidelijk zijn dat het een rebound relatie is. Het gevaar van een rebound relatie zit ‘m erin dat je door je liefdesverdriet geen heldere visie hebt op de zaken. De kans is groot dat je je aan iemand bindt die je onder andere, "normale omstandigheden” nooit zou hebben uitgekozen.

 

Weinig toekomst

Een rebound relatie is dus een soort pleister voor je liefdesverdriet en de ervaring leert dat dit soort relaties meestal geen stand houden. Zodra je het verdriet van je relatiebreuk echt hebt verwerkt, is de magie van de rebound snel verdwenen en gaat ook deze relatie voorbij. Vaak zie je dat je van de ene break-up naar de volgende gaat. Te snel een nieuwe relatie aangaan betekent dan ook meestal dat je uiteindelijk opnieuw pijnlijk uit elkaar gaat en zo blijf je in een vicieuze cirkel zitten. Typisch is dat je hoe dan ook met iemand wil uitgaan. Maakt niet uit met wie, elke aandacht is goed. Aandacht, liefdevolle warmte, een verlangen is belangrijker dan wie die ander is. Voor jou heeft de rebound een duidelijke functie gehad maar voor die ander was jij misschien wel de liefde van zijn of haar leven. Je kunt de ander dus behoorlijk wat (emotionele) pijn bezorgen. Mocht je je in een rebound relatie begeven of bevinden dan is het belangrijk om eerlijk te zijn tegenover jezelf en je (rebound) partner. Zo bespaar je elkaar de onnodige pijn.

 

Signalen van een rebound relatie:

- Het gevoel dat je geliefd bent

- Het is fijn om iemand om je heen te hebben

- Je wilt aan je ex laten zien dat je echt wel zonder hem/haar kan

- Gemis van je vorige relatie wordt hierdoor (meestal tijdelijk) minder

- Hij/zij is niet het type waar je op valt

- Je gedachten zijn nog bij je ex

 

Werk eerst aan jezelf, voordat je aan een nieuwe relatie begint!

 

Zit er een korte tijd tussen jouw vorige relatie en je huidige dan kan dit een signaal zijn. Over het algemeen kun je de volgende vuistregel hanteren als je een nieuwe relatie aangaat: Zit er minder dan een maand voor elk jaar van je vorige relatie dan zit je waarschijnlijk in een rebound. Dus heb je een relatie van vier jaar gehad, dan zou je idealiter tenminste 4 maanden voor jezelf moeten nemen voordat je weer aan een nieuwe relatie begint. Die tijd zou je jezelf moeten gunnen om de relatiebreuk te verwerken.

Het tweede signaal dat je kan vertellen of je aan een rebound relatie bezig bent is de tijd die je tijdens de relatie besteedt aan het overdenken van je vorige relatie. Ben je nog dagelijks bezig met je ex, vraag je je nog heel vaak af waarom het tussen jullie toch is misgelopen, wat je nog had kunnen doen om de breuk af te wenden? Dan is dit een teken aan de wand.

 

Eerlijkheid duurt het langst

Wanneer je in een rebound relatie zit is het van belang dat je eerlijk bent. Niet alleen tegenover jezelf maar ook naar de ander. Stel jezelf eens kritische vragen. Waarom ben je echt in deze relatie gestapt? Was het om de pijn te verdrijven? Het liefdesverdriet niet echt te willen voelen? Als jouw antwoordt op deze vragen ‘ja’ is wees dan ook eerlijk naar je nieuwe partner. Wek geen verwachtingen die je uiteindelijk niet waar kunt maken.

 

De oplossing

Zie de situatie onder ogen zoals hij is. Laat de pijn van een verbroken relatie toe en neem de tijd om het een plekje te geven. Je ontkomt er toch niet aan. Mocht je een nieuwe relatie aangaan, neem dan de tijd daarvoor en doe het dan vooral rustig aan. Neem geen overhaaste stappen zoals trouwen, aan kinderen beginnen maar neem de tijd om jullie relatie rustig op te bouwen. De rebound hoeft niet per definitie een ongeschikte partner te zijn, maar zolang je ‘jezelf’ nog niet helemaal bent doe je er verstandig aan om je hier al helemaal in te storten. Begin aan een relatie als je goed in je vel zit en emotioneel stabiel bent.

 

Ben jij de rebound?

Zit jij in een kersverse relatie en herken je de signalen in jouw nieuwe partner? Dan kan het zijn dat hij of zij aan het ‘rebounden’ is. Het is belangrijk dat je je bewust bent van de situatie waar jij je in bevindt. Gun je nieuwe partner echt de tijd om de vorige relatie goed te verweken en hoe graag jij ook volle vaart vooruit wilt, neem in plaats daarvan juist gas terug. Anders ben jij straks degene die met een gebroken hart achterblijft!

 

Broninformatie: Singlessite