Interview podcast over daten (op latere leeftijd)

Podcast over daten (op latere leeftijd)
Daten is lastig. Dat geldt trouwens voor bijna voor iedereen. Soms zijn er omstandigheden waardoor daten nog moeilijker is. Denk bijvoorbeeld aan het ontmoeten van iemand nadat je partner is overleden. Ilse werd geïnterviewd voor de podcast van Tygo over dit onderwerp.

Interview met Matchmaker Ilse Jespers

Daten na het verlies van je grote liefde
Het verlies van je partner kan een van de meest zware periode van je leven zijn. Je bent niet alleen je partner kwijt, maar je hele leven staat op zijn kop.

Misschien heb je je partner onverwacht verloren, of juist na een lang ziekbed vol zorgen. Hoe dan ook, het kost tijd om dit verlies te verwerken. Het is ook helemaal niet vreemd dat er een moment komt dat je weer liefde wil vinden. Wanneer doe je dat dan en hoe pak je het aan?

Neem de tijd
Begin ermee om jezelf de tijd te geven. Het gezegde “Tijd heelt alle wonden” klinkt heel cliché, maar vooral bij rouwverwerking is dit wel waar. Hoeveel tijd je hiervoor nodig hebt is voor iedereen verschillend. Heb je genoeg afleiding, durf je hulp te vragen aan anderen en kun je praten over het verlies. Jij bepaalt het tempo. Als je begint met daten en beseft dat je er nog niet klaar voor bent, kun je je altijd terugtrekken en meer tijd voor jezelf nemen.

Schuldgevoel
Vaak voelen weduwen en weduwnaars zich schuldig tegenover hun partner, maar ook tegenover hun omgeving als ze merken dat ze weer behoeft hebben aan liefde. Het kan je overvallen dat je gevoelens voor iemand anders krijgt. Mag dat wel, een nieuwe liefde? Het antwoord is ja, dat mag zeker en dat is maar goed ook.

Het wil namelijk niet zeggen dat je niet (genoeg) van je partner gehouden hebt. Rouw en verliefdheid zijn namelijk onafhankelijk van elkaar. Het kan naast elkaar bestaan. Niet iedereen zal hier evenveel begrip voor hebben. Maar het belangrijkste is hoe je hier zelf in staat. Gun jezelf een nieuwe relatie, een nieuwe liefde. Je partner zou toch ook willen dat je nog van je leven kan genieten.

Voor jullie kind(eren) kan dat lastig zijn, wat het jou kan beperken in het vinden van een nieuwe liefde. Het is ook heel begrijpelijk dat een kind hier moeite mee heeft. Natuurlijk speelt de leeftijd mee. Zorg in ieder geval dat het onderwerp bespreekbaar is. Laat vooral merken dat je begrip hebt voor hun gevoel. Een rouwhulpgroep kan jullie hierbij helpen.

Zoek uit wat je wil
Of wat je niet wil. Het doel van het daten is niet om je partner te vervangen. Misschien verlang je wel naar iemand zoals je geliefde, maar dat zal alleen maar tot een teleurstelling leiden. Je kan wel voor jezelf nagaan welke eigenschappen je belangrijk vindt. Het is bijvoorbeeld wel zo fijn dat je nieuwe geliefde begrip heeft voor je situatie. Je weet hoe je zelf was in jullie relatie. Is er misschien iets waar je niet meer naar op zoek bent? Wees eerlijk tegen jezelf, dan vind je ook iemand die goed bij je past.

Kleine stapjes
Toegeven, het is ook gewoon ontzettend moeilijk om te starten met daten. Maar het is niet onmogelijk. Er is een vraag die je jezelf kunt stellen om in actie te komen. De vraag die kan helpen is:

‘Welke kleine stap moet je nu zetten om dichter bij je doel te komen?’

Vaak weet je wel wat je te doen staat, maar is de stap nog te groot. Maak het kleiner voor jezelf. Stel eerste eens een lijstje op van de dingen die je zou kunnen doen. Zoek bijvoorbeeld uit welke datingsites je aanspreken (inschrijven hoeft nog niet eens). Schrijf op waar je anderen zou kunnen ontmoeten. Zet in je lijstje wie je zou kunnen helpen met je zoektocht, misschien een vriend of juist een professional. Het lijstje zal je aan het denken zetten en uiteindelijk aanzetten tot actie.

Heb plezier
Begin met een positieve instelling. Het is voor zowel je date als voor jezelf leuker als je plezier hebt in jullie afspraak. Ondanks dat deze fase spannend zal zijn, kan het ook vooral erg leuk zijn. Geniet dan ook van deze tijd. En ben trots op jezelf dat je deze stap hebt genomen.

Ben jij nu ook toe aan een relatie en kun je daar wat hulp bij gebruiken, neem dan gerust contact. We kijken samen hoe we jou kunnen helpen bij de zoektocht naar een nieuwe liefde. Je kan vrijblijvend contact opnemen via 085-0161312 of mailen naar contact@matchmakerbrabant.nl

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart