Veilig (online) daten

In een tijdperk waarin online daten de norm is geworden, biedt het talloze mogelijkheden om liefde en verbinding te vinden. Maar terwijl we genieten van de voordelen van het ontmoeten van nieuwe mensen met een druk op de knop, is het ook cruciaal om veiligheid hoog in het vaandel te houden. Dit wordt benadrukt door recente gebeurtenissen, zoals een zorgwekkend incident waarbij een man het slachtoffer werd van mishandeling na een ontmoeting via Grindr. Als oprichter van de datingsite Paard & Partner (voor paardenliefhebbers in Nederland en Vlaanderen) en de community Singlesplek, wil ik graag benadrukken hoe belangrijk het is om jezelf te beschermen tijdens het online daten.

Bescherm je persoonlijke info
Een van de eerste en belangrijkste stappen in veilig online daten is het beschermen van je persoonlijke informatie. Het is essentieel om nooit je volledige naam, adres, telefoonnummer, financiële gegevens of andere gevoelige informatie te delen met iemand die je online hebt ontmoet. Het delen van dergelijke informatie kan leiden tot misbruik door mensen met een verkeerde intentie.

Vóór je aanmelding is het van belang om grondig onderzoek te doen naar de reputatie van de datingsite of -app door bv de reviews te lezen. Een gerenommeerde site of app zal veiligheidsmaatregelen en richtlijnen hebben om gebruikers te beschermen. En mocht je een site hebben uitgekozen dan is het cruciaal om sterke, unieke wachtwoorden te gebruiken.

Wees op je hoede voor nepprofielen
Profielen zonder foto’s of met vage informatie kunnen een teken zijn van nepprofielen. Deze kunnen worden gebruikt voor oplichting en misleiding. Wees alert als iets niet lijkt te kloppen. Je mag hierbij zeker afgaan op je intuïtie! Als iets te mooi lijkt om waar te zijn, is het dat namelijk vaak ook zo.

Laat me je enkele voorbeelden geven van hoe je nepprofielen kunt herkennen.
1. Onvolledig profiel: Nepprofielen hebben vaak onvolledige of vage profielinformatie. Ze kunnen bijvoorbeeld een beperkte beschrijving van zichzelf hebben, geen foto’s tonen of alleen basisgegevens verstrekken. Let ook op tegenstrijdigheden in hun verhalen.
2. Te mooie foto’s: Nepprofielen kunnen aantrekkelijke foto’s gebruiken die er professioneel uitzien. Deze afbeeldingen kunnen gestolen zijn van het internet of tegenwoordig kunnen ze gemaakt zijn met AI. Als een profielfoto er te perfect uitziet of het eruit ziet dat de foto niet in Nederland is gemaakt, is het mogelijk dat het nep is. Wist je trouwens dat je kan opzoeken of een foto ergens al op het internet staat?
3. Weinig tot geen activiteit: Nepprofielen hebben meestal weinig of geen interactie met andere gebruikers. Ze reageren mogelijk niet op berichten, plaatsen zelden nieuwe inhoud of hebben een beperkt aantal vrienden of connecties.
4. Snel en intensief contact: Nepprofielen proberen vaak om snel een diepere band met je op te bouwen of meteen voorstellen om elkaar in persoon te ontmoeten. Wees voorzichtig als iemand te snel te intiem of persoonlijk wordt.
5. Vage communicatie: Nepprofielen gebruiken soms onduidelijke taal of vermijden gedetailleerde vragen over henzelf. Ze kunnen herhaaldelijk algemene antwoorden geven zonder echt in te gaan op specifieke vragen.
6. Opvallende grammaticafouten: Let op slechte grammatica en spelling in berichten of profielinformatie. Nepprofielen zijn soms gemaakt door mensen die geen vloeiend Nederlands spreken of schrijven en gebruiken een vertaalprogramma om te reageren.
7. Verdachte links of verzoeken: Wees heel voorzichtig met mensen die je vragen om persoonlijke informatie te delen, financiële hulp te bieden of op verdachte links te klikken. Dit kunnen pogingen zijn tot oplichting.
8. Geen sociale media-koppelingen: Echte mensen hebben meestal sociale media-accounts die ze kunnen koppelen aan hun datingprofielen. Nepprofielen hebben dit meestal niet, of de links leiden naar niet-bestaande accounts.

Wees waakzaam voor verzoeken om geld of financiële hulp van iemand die je online hebt ontmoet. Dit kan een teken zijn van oplichting.
Als je verdachte activiteiten of gedrag tegenkomt, meld dit dan onmiddellijk aan de beheerders van de datingsite en overweeg om contact op te nemen met de lokale autoriteiten als dat nodig is.

Tips om veilig af te spreken
Het is verstandig om je communicatie binnen de datingsite of -app te houden totdat je de persoon beter kent en er vertrouwen is opgebouwd. Dit minimaliseert het risico van blootstelling aan ongewenste of gevaarlijke situaties. Voordat je in persoon afspreekt, is het ook een goed idee om te videobellen om te bevestigen dat de persoon echt is en om een betere indruk van elkaar te krijgen. (En dat is toch ook gewoon leuk? )

Waar ontmoet je elkaar
Als je besluit om in persoon af te spreken, kies dan voor een openbare plaats waar je je veilig voelt en waar andere mensen zijn, zoals een café. Laat een vriend weten waar je naartoe gaat (en met wie je afspreekt).

Wil je veilig andere singles ontmoeten met dezelfde intentie, meld je dan aan bij Singlesplek en kom naar onze events, zoals Birthdate.

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart