Wat stem- en taalgebruik doet tijdens het flirten

Misschien heb je het wel eens gehad. Je hebt leuk met iemand gesproken op een datingsite en jullie hebben besloten een keer af te spreken. Tot nu toe was alles leuk aan de berichten die jullie elkaar hebben gestuurd. De foto’s klopten, jullie delen dezelfde interesses en jullie konden niet stoppen met appen. Dit zou zomaar de ware kunnen zijn. Dus jullie spreken met elkaar af in een kroeg in de buurt. Hij/zij ziet er precies zo uit als op de foto, en dan…

Die stem!

Feit of Fictie: ‘Mannen maken in het bijzijn van vrouwen hun taalgebruik moeilijker. Met name in een flirterige context’

>> Luister terug op NPO1

Raken of afknappen

De klank van iemand zijn stem kan je gelijk raken, maar het kan ook een echt afknapper zijn. Of je een stem mooi vindt hangt van een aantal aspecten af:

  • Tempo
  • Hoogte
  • Volume
  • Articulatie

Onderschat ook de invloed van een dialect niet. Als jullie in hetzelfde dialect spreken is er niet zoveel aan de hand. Maar als je een behoorlijk dialect hebt wat de ander maar moeilijk kan verstaan, dan kan dat wel eens in je nadeel werken.

Aantrekkelijke stem

Mannen voelen zich vaak meer aangetrokken tot vrouwen met een hogere stem. Dit is namelijk een teken van gezondheid en vruchtbaarheid. Terwijl vrouwen juist vallen voor een diepe lage stem.

Mensen gaan vaak sneller en hoger praten als ze nerveus zijn. En wat ben je bij een eerste date… juist, nerveus. Probeer er dus op te letten dat je in zo’n geval rustig en duidelijk praat. Laat anders eerst de ander aan het woord, zodat jij je wat meer op je gemak kan voelen.

De beller weet het sneller

Door te bellen voor jullie op date gaan kom je er al snel achter of je de stem van de ander prettig vindt, of jullie dezelfde woordkeuze hebben en eventueel een dialect. Dit is waardevolle informatie voordat je elkaar voor het eerst ontmoet.

Mochten jullie ervoor kiezen om voor je dat te bellen, hou het dan wel kort! Zo deel je nog niet teveel informatie. Zo blijft er genoeg over om over te praten tijdens de date. Een langer telefoongesprek kan er zelfs toe leiden dat een date alsnog wordt afgezegd. Je kan er ook voor kiezen om een geluidsfragment te sturen. Lekker kort, maar gelijk heel waardevol. Denk alleen wel aan je privacy voor je besluit je telefoonnummer te geven. 

Taalgebruik

Niet alleen de stem, maar ook taalgebruik wordt ingezet tijdens het flirten, vooral door mannen. Mannen gebruiken moeilijkere woorden als ze een vrouw willen versieren. Vrouwen vinden dit over het algemeen ook aantrekkelijk. Het slaat alleen om als de man hier teveel zijn best voor doet. Ze “vallen dan door de mand”. Het is ook lastig om vol te houden als dit niet van nature in je zit. Het advies is dan ook om het niet te overdrijven.

Conclusie is dat het aantrekkelijk is om te laten zien wat je in huis hebt, maar maak het niet te gek. Blijf vooral jezelf!

Geschreven door Ilse Jespers, matchmaker bij Matchmaker Brabant 

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart